CHIRURGIE PLASTICA-IMPACTUL PSIHOLOGIC

Chirurgia cosmetică este în plină expansiune, dar care este costul mental al schimbării aspectului?

Numarul procedurilor cosmetice a crescut cu 44% intre 2008 si 2017, potrivit Societatii Americane de Chirurgie Plastica Estetica. Chirurgii plastici au efectuat anul trecut o înregistrare de 11,9 milioane de proceduri, incluzând proceduri nonchirurgicale precum Botox și proceduri chirurgicale precum augmentarea sânilor sau liposucția.

Cum influențează astfel de proceduri psihologic pacienții?

O analiză recentă a 37 de studii privind funcționarea psihologică și psihosocială a pacienților înainte și după intervenția chirurgicală cosmetică de către asistentul social Roberta Honigman și psihiatrii Katharine Phillips, MD și David Castle, sugerează rezultate pozitive la pacienți, inclusiv îmbunătățiri ale imaginii corpului și, eventual, îmbunătățirea calității vieții. Dar aceeași cercetare a constatat, de asemenea, câțiva predictori ai rezultatelor slabe, în special pentru cei care au așteptări nerealiste sau care au o istorie a depresiei și a anxietății. Cercetatorii au descoperit ca pacientii care sunt nemultumiti de interventii chirurgicale pot solicita proceduri repetate sau pot prezenta depresie si probleme de adaptare, izolare sociala, probleme de familie, comportamente auto-distructive si furie fata de chirurg si personalul sau.

În general, există mai multe întrebări decât răspunsurile privind efectele psihologice ale chirurgiei cosmetice: există câteva studii  și multe constatări contradictorii, notează cercetătorii.

În special, măsura în care chirurgia cosmetică afectează relațiile pacienților, stima de sine și calitatea vieții pe termen lung oferă numeroase oportunități de cercetare , spune psihologul Diana Zuckerman, președinta Centrului Național de Cercetare pentru Femei și Familii , un grup de reflecție care se axează pe probleme de sănătate și siguranță pentru femei, copii și familii.

„Acestea sunt aspecte fascinante pentru psihologi de a privi – de la fenomenele culturale la fenomenele interpersonale la problemele de sanatate mintala si stima de sine”, spune Zuckerman.

In plus, problemele chirurgiei plastice vor afecta din ce in ce mai mult psihologii clinicieni, iar zona va oferi noi roluri pentru ei – cum ar fi efectuarea de pre-si post-chirurgicale evaluari ale pacientilor, spune psiholog David Sarwer, PhD, directorul Educatiei, Programul Tulburărilor de Alimentație la Universitatea din Pennsylvania. El a studiat aspecte psihologice legate de aspect, inclusiv chirurgie cosmetică, în ultimii 10 ani.

Deoarece popularitatea chirurgiei plastice incepe continuu sa creasca, multi psihologi probabil au deja – sau vor intalni – un pacient care a gandit sau a fost supus unei proceduri cosmetice. Prin urmare, va fi din ce în ce mai important ca psihologii să poată vorbi cu pacienții despre preocupările privind aspectul lor și despre ceea ce poate face pe unii un candidat bun sau rău pentru chirurgia cosmetică, spune el.

Chirurgia plastica face pacientii sa se simta mai bine?

 Studiile au aratat ca oamenii raporteaza satisfactie crescuta cu privire la partea corpului unde au avut interventia chirurgicala.

Cum afectează chirurgia cosmetică pe cei din jurul beneficiarilor?

 Persoanele atractive din punct de vedere fizic primesc adesea tratament preferențial și sunt percepute de alții ca fiind mai sociabili, dominanți, sănătoși din punct de vedere mental și mai inteligenți decât oamenii mai puțin atrăgători.

Aproape 30 de ani in urma, multi profesionisti din domeniul sanatatii mintale au privit pacientii care au cautat interventii chirurgicale cosmetice ca avand probleme psihiatrice, dar multe studii de atunci sugereaza ca cei care cauta chirurgie cosmetica au putine diferente patologice cu cei care nu au interventii chirurgicale.

Majoritatea oamenilor sunt motivați să se supună chirurgiei cosmetice din cauza nemulțumirii imaginii corporale, spune Susan Thorpe, lector în psihologie la Universitatea din Surrey, Guildford, Surrey, care efectuează cercetări chirurgicale cosmetice.

„Ei vor să pară normali – adică nu vor să iasă în evidență  sau să aibă trăsături care îi fac să comenteze pe cei din jur . Ei doresc ca aspectul lor fizic sa fie mai in concordanta cu personalitatile lor .”

Chirurgia plastica asupra copiilor si adolescentilor?

În 2014, au fost efectuate aproximativ 240,682 proceduri cosmetice la pacienții cu vârsta de 18 ani sau mai mici, iar procedurile chirurgicale de vârf au fost remodelarea nasului, lifturile mamare, augmentarea sanilor si liposucția. Cu toate acestea, foarte putine studii au fost efectuate pentru a examina siguranta si riscurile pe termen lung a acestor proceduri pe adolescenti – o varsta in care adolescenti sunt inca in curs de dezvoltare mentale si fizice.

Rolul psihologiei

În afară de cercetare, psihologii pot găsi roluri clinice în sprijinirea pacienților cu chirurgie cosmetică, de exemplu, ajutând chirurgii plastici să efectueze astfel de evaluări. De exemplu, pot ajuta chirurgii plasticieni să identifice pacienții care nu se pot ajusta bine psihologic sau psihosocial după operație, spun cercetătorii.

Credem ca mai multi psihologi vor incepe sa examineze problemele legate de chirurgia cosmetica din cauza popularitatii crescande si a legaturii dintre aspectul, imaginea corporala si multe tulburari psihiatrice, cum ar fi tulburarile de alimentatie, fobia sociala si functionarea sexuala.

Distribuie...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *